Бегство од затвор како во Холивуд: Србин успеал да избега од австриски затвор

Свет

Бегство од затвор како во Холивуд: Србин успеал да избега од австриски затвор

Светските медиуми денес открија информации околу бегството на српски државјанин од затвор во Австрија, кој бил пренесен во болница во Шердинг, од каде што скокнал низ прозорецот.

Затвореникот на возраст од 43 години чие име сеуште не е откриено, бил осуден за измама и требало да лежи затвор до декември идната година. Но тој предизвикал тепачка со затворениците со кои ја делел ќелијата, по што се здобил со телесни повреди, а по бегството, учесниците во тепачката кажале дека тој сам се повредил.

Веднаш по инцидентот, затвореникот бил префрлен во болница во Шердинг, каде што пристигнало неговото семејство во посета. Се претпоставува дека тогаш неговиот син му дал мобилен телефон, преку кој договориле бегство. Еден ден потоа, затвореникот во болницата започнал да повраќа, па затоа чуварот го отворил прозорецот за да влезе свеж воздух во собата.

Но тоа бил првичниот план на затвореникот, кој скокнал на грејното тело на ѕидот и преку прозорецот излегол на улицата, каде што неговиот син го пречекал со автомобил.

На само 20 километри од болницата, полицијата го стопирала возилото, но во истото бил само синот, а таткото избегал во непознат правец. Против синот била поднесена пријава за давање помош при бегство, а истото може да го чини казна затвор од две години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *