Кинеска вселенска станица се руши на земјата, се очекува да падне во некоја од Балканските земји

Свет

Според информациите кои ги откриваат странските медиуми, кинеска вселенска станица се очекува да падне на Земјата во следните неколку недели, но научниците не можат да утврдат каде точно ќе удри 8,6 тони тешкиот сателит.

Американската корпорација „Аероспејс” проценува дека сателитот ќе навлезе во Земјината атмосфера во првата недела од април, а најдоцна една недела подоцна. Европската вселенска агенција соопшти дека овој сателит ќе падне на земјата негде помеѓу 24 март и 19 април.

Кина призна дека тие изгубиле контрола врз станицата и дека не ќе можат да го контролираат падот на истата.

„Постојат шанси мало количество остатоци од модулот да го преживее враќањето и да ја удри Земјата. Ако се случи тоа, тие ќе паднат во област голема неколку стотици километри“, изјави „Аероспејс“.

Меѓу земјите кои се наведуваат како можни „домаќини” за пречекување се наведуваат северна Шпанија, централна Италија, а не се исклучени и Балканските земји. Но како добри вести, од „Аероспејс” предупредуваат дека постојат многу мали шанси остатоците од станицата да повредат некого.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *