Малите Исламисти – голем проблем за Европа и остатокот од светот! (Фото)

Свет

Иако „Калифатот“ на ИСИС во Сирија и Ирак е сведен на само 2% од некогашната територија на џихадистите и тие се пред целосен пораз, сепак после сето тоа на површина ќе исплива нов проблем – децата на борците кои се враќаат во Европа.

Терористичката организација Исламска држава во Сирија и Ирак во најголемиот дел е уништена, а според податоците на американската армија, џихадистите во овие две земји на Блискиот исток загубиле дури 98 проценти од територијата.

Од Пентагон порачаа дека ИСИС се „скршени и уништени“, но сепак признаа дека работата не е завршена до крај, затоа што сега е најважно да се обезбеди теренот „Исламската држава никогаш повеќе да не се воздигне“.

Според „Дојче Веле“, таа цел е тешко да се постигне од една причина – ИСИС во Ирак и Сирија во најголема мера може физички да биде уништена, но идеологијата продолжува да живее. Поради тоа, како што е наведено, џихадистичката организација ќе се наврати на старата герилска војна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *