Неколку совети доколку сакате да го остраните вишикот целуит на вашиот задник

Uncategorized

Неколку совети доколку сакате да го остраните вишикот целуит на вашиот задник…

Личи како кора од портокал, лошо делува, тврдоглав е и воочлив. Се наоѓа на нозете, на задникот, на стомакот, на рацете… Погодете за што станува збор?

Секако, во прашање е вашиот најлош непријател… Целулитот! Објавете му војна! Го дешифриравме и ги откривме најдобрите начини како оваа пролет да започнете борба од која ќе излезете како победник.

Девет од десет девојки имаат целулит кој ја менува површината на кожата и ја намалува нејзината цврстина, па ако и вие сте едни од нив, прочитајте ги следниве пет правила што треба да ги знаете за да го запознаете и да го победите вашиот непријател.

1. Маста има ритам

Секоја клетка, па дури и масната, има сопствен биоритам. Така маснотиите од телото се ослободуваат наутро (што се нарекува липоза), а се насобираат навечер (што се нарекува липогенеза).

Што значи тоа?

Само севкупната грижа за себе може да остави трајни резултати кога е во прашање слабеењето. И кога станува збор за исхраната, вежбањето, па дури и за масажата, важат истите хронобиотички закони, па вистинскиот момент игра одлучувачка улога: акцијата за спречување на насобраните масти мора да следи кога клетката природно се ослободува од маснотијата.

2. Претпладневна и попладневна исхрана

Ако сакаме да се храниме здраво без дебелеење, треба да ја почитуваме рамнотежата на полнењето и празнењето на масните клетки, бидејќи овие процеси го регулираат инсулинот.

Што значи тоа?

Инсулинот е клучен процес за собирање резервни масти. Наутро е наједноставно да ги исфрлите масните клетки. Можеме да си дозволиме сладок или месен енергетски појадок. Во првата половина од денот би требало да апсорбираме од 70 до 80% од дневното енергетско внесување. Навечер стартуваат механизмите за интензивно собирање на маснотијата, па оброкот не смее да биде преобилен.

3. Кој е најдобриот спорт?

Циркулацијата се подобрува со повторување на притисокот на петата.

Што значи тоа?

Дека најдобриот спорт во борбата против целулитот е џогингот. Можете да го замените со одење за да ги сочувате зглобовите. Редовно занимавајте се со каква било физичка активност, ако е можно од два до три пати неделно, и минимум 40 минути без прекинување.

4. Што и како да јадете?

Урамнотежената исхрана е важна, како и начинот на којшто јадеме.

Што значи тоа?

Златно правило: Од три до пет оброци дневно во исто време. Избегнувајте ги стресните ситуации во текот на оброците, јадете полека и добро џвакајте ја храната. Јадете во одредено време. Исфрлете го „многу жешкото“ и „многу ладното“, бидејќи може да го иритираат вашиот дигестивен тракт. Избегнувајте ја храната која дува (пример, зелје, блитва…)

5. Масажата е клучна

Масажата, тврдат терапевтите, влијае на успешноста на борбата против инфилтрираниот целулит.

Што значи тоа?

Масажата делува на исцедувањето и стимулирањето на микроциркулацијата и ослободува од стресот кој предизвикува складирање на маснотиите и задржувањето вода. Заедно со масажата би требало да пиете минимум еден литар вода дневно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *