Објавени шокантни информации: Погледнете во кои градови ќе се зборува албански јазик (ФОТО)

Uncategorized

Неодамна, Ахмети беше запрашан како го предвидува развојот на прашањето околу официјализрањето на албанскиот јазик, на констатација на водителот дека голем број на критичари не се согласуваат со ова, и велат дека албанскиот јазик нема да се употребува на цела територија на Македонија во ова ниво, и дека во овој контекст многу критичари најавиле дека ќе покренат иницијативи во Уставниот суд.

Одговорот на Ахмети може да го погледнете во продолжение:

Сега мене жал ми е, но албанскиот јазик е официјален во Република Македонија и ќе се користи таму каде што го употребува заедницата. На пример, дали има некој албанец во Струмица? Нема , но може да помине. Е сега ако тој поминува таму и има проблем на граница или во градот, се викаат преведувачи и законот на него му овозможува, без разлика дали имал проблем со полицијата, со обвинителството, тој да зборува на својот мајчин јазик. Ако поминува во Делчево и направи некој проблем…исто може да зборува на својот мајчин јазик, истакна претседателот на ДУИ, во своето гостување на телевизија Алсат.

Ахмети: Албанскиот јазик ќе се употребува и во Делчево и во Струмица – ако треба институциите ќе си ангажираат преведувачи

Ахмети: Албанскиот јазик ќе се употребува и во Делчево и Струмица – ако треба институциите ќе си ангажираат преведувачи – http://republika.mk/872030

Република online 发布于 2018年1月17日

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *